Dünya gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden önemli bir gelişme, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın silah bırakma ve fesih çağrısı oldu. Bu çağrı, hem yakın coğrafyada hem de uluslararası düzeyde geniş yankı buldu. Almanya ve ABD, çağrıyı memnuniyetle karşıladı. Suriye ve Irak'tan da ilk tepkiler gecikmedi. Bu haberimizde, çeşitli tepkileri ve bu çağrının olası etkilerini sizlerle paylaşıyoruz.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) elebaşı Mazlum Abdi, çağrının ''Suriye'deki Kürtlerle ilgili olmadığını, Türkiye'nin iç politikasıyla ilgili olduğunu'' söyledi. Washington'da bir basın kulübüne video konferans yoluyla katılan Abdi, PKK ile Türkiye arasındaki ilişki ve barışın sağlanmasının, bölge üzerinde de etkili olacağını belirtti. Terör örgütü PKK/PYD’nin eski eşbaşkanı Salih Müslim ise “Abdullah Öcalan’ın açıklamalarına katılıyoruz. Siyasi bir grup olarak faaliyet göstermemize izin verilirse silah bırakacağız” dedi, aynı zamanda gelecekteki yol haritasını çizmek için diğer aktörlerle çağrıyı değerlendireceklerini ifade etti.
Amerika ve Almanya da bu çağrıyı memnuniyetle karşılayanlar arasındaydı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes yazılı açıklamasında, bu çağrının önemli bir gelişme olduğunu ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki DEAŞ karşıtı ortakları konusunda rahatlamasına yardımcı olacağını belirtti. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit'in açıklamasında ise, Başbakan Olaf Scholz'un, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısını memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.
İran ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani'nin de olumlu tepkiler verdiği bu çağrı, bölgede ve dünya genelinde barış umutlarını güçlendirdi. Hepsinden önemlisi, bu çağrı, yoğun bir şekilde ele alınan ve üzerinde çalışılan terörizm meselesine çözüm olabilecek yeni bir fırsat sunabilir.